Чи існує прислів'я чи слово для позначення надмірного використання чогось нещодавно вивченого? Наприклад, раніше ти все робив за допомогою цвяхів і все було добре, а тут ти навчився користуватись викруткою і гвинтами і відтепер тільки ними й користуєшся повністю забувши цвяхи.
-
(1) «Co za dużo, to niezdrowo». (2) Law of the instrument: «I suppose it is tempting, if the only tool you have is a hammer, to treat everything as if it were a nail.» — Abraham Maslow– bytebusterSep 5, 2017 at 6:23
-
Є відоме: І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь. Доволі схоже, якщо не знати весь контекст, хех.– stegetsjSep 5, 2017 at 8:02
-
5Навчи дурня Богу молитись - він і лоба розіб'є.– Oksana GubrenkoSep 5, 2017 at 11:55
2 Answers
Перефразовуючи Арахама Маслоу і Абрахама Каплана:
Знайшов молоток, тепер все видається цвяхами.
- У Маслоу звучить так:
Я вважаю, що якщо єдиний ваш інструмент - це молоток, то спокусливо вважати все цвяхами.
- У Каплана так:
Я називаю це законом інструмента і його можна сформулювати так: Дайте маленькому хлопчику молоток і він буде думати, що все навколо потребує стукання.
Тут вже не зовсім про надмірне, але майже в тему:
В умілого і долото рибу ловить!
Можна підійти з іншого боку: Повторення мати навчання.
З латинського: Repetiljo est inaier studiorum.
Старовинне латинське прислів'я.
Є інша, менш відома версія (можливо, це просто початковий вигляд загальновідомого прислів'я): Повторення мати навчання, але і притулок для ледарів.
Використовується як форма заохочення старанних занять.
А також вислів Горація: Двічі повторене сподобається.