Які є унормування чи ствердження поважних мовознавців щодо розташування прикметників: поперед чи після іменника?
Я знаю лише те, що зазвичай прикметики стоять перед іменником.
Про порядок прикметників вже було.
Ukrainian Language Stack Exchange is a question and answer site for linguists, teachers and students of the Ukrainian language. It only takes a minute to sign up.
Sign up to join this communityЯкі є унормування чи ствердження поважних мовознавців щодо розташування прикметників: поперед чи після іменника?
Я знаю лише те, що зазвичай прикметики стоять перед іменником.
Про порядок прикметників вже було.
Думаю, цей допис відповідає на запитання.
Коротко кажучи, у більшості мов словʼянської групи, прикметник ставиться перед іменником. Єдиний значний виняток — якщо призначення прикметника полягає у відзначенні одного обʼєкта серед групи інших, подібних йому, обʼєктів
(англ: If the purpose of adjective is to classify the denoted entity which belongs to a certain category or type).
Іншим історичним прикладом є релігійні тексти, де постфіксний прикметник використовується досить широко і відзначає сакральний сенс. Цікава паралель: у санскриті саме так і відбувається, і деякі мови Південно-Східної Азії (наприклад, тайська і лаоська) успадкували постфіксний прикметник як основну граматичну форму.