Я песиміст, тому див. мій песимістичний коментар, який чомусь видалили: жоден запропонований раніше варіант, як і жоден запропонований в майбутньому, не може бути істиною в останній інстанції — відколи я відкрив для себе інтернет, маю змогу спостерігати, як проти будь-якої української назви для цього поняття збирається спільнота супротивників, що методично його топлять, пропонуючи якийсь інший варіант, тож пошук вдалого слова для cookies давно став нескінченною грою в обламайку.
Наприклад:
Є слово «кукіси» — але ж варваризм, замінімо на щось українське, наприклад, «коржики».
Є слово «коржики» — але ж буквальний переклад, замінімо на щось ближче до оригіналу, наприклад, «куки».
Є слово «куки» — але ж фе як гидко звучить, замінімо на щось оригінальне, наприклад, «реп'яшки».
Є слово «реп'яшки» — але ж як далеко від оригіналу! Замінімо на…
Причина одна: ми живемо поза середовищем, де дані, що зберігаються на стороні веб-клієнта, назвали cookies (букв. коржики, печиво). Може, це якась усталена традиція давати гостям на дорогу печиво? Або ж це частина якоїсь історії, де один з учасників проекту приходив у гості з печивом, яке потім йому давали на дорогу, і він приносив його назад? Або це щось узагалі непов'язане з печивом/коржиками — просто співзвучне в англійській?..
Коротше, доки ми не знаємо достеменно, чому їх назвали саме cookies, а не cakes, lollipops, flowers, cows, butterflies чи ще якось, доти будь-який осмислений переклад неможливий. Особисто мене влаштували б або «коржики» (буквальний переклад), або «кукіси» (пряме запозичення, максимально близьке до cookies), або будь-який варіант, широко вживаний протягом достатньо довгого проміжку часу — проте, проти будь-якого варіанту завжди є «вагомі» аргументи, тому усталеної української назви об'єктивно нема, кожне нове слово висмикують з ґрунту раніше, ніж воно встигає вкоренитись, замінюючи його «чимось кращим», на яке чекає така ж доля. Хіба що, найбільш очевидні варіанти (прме запозичення, буквальний переклад) мають дещо вищі шанси повернутися в майбутньому й нарешті вкоренитися. Утім, не факт, що до того часу технологія cookies чи навіть увесь http не застаріє.