18

Я знаю, що колись (у 1999-2000) існувала Національна комісія з питань правопису при Кабінеті Міністрів України, але потім її розпустили.

Тим не менше, в шкільних іспитах та ЗНО час від часу змінюються та оновлюються старі правила, додаються нові (напр., де ставити наголос у слові йогурт, який рід має слово тюль тощо).

Але хто визначає ці правила, якщо комісії з питань правопису не існує?

1

2 Answers 2

9

Комісія з питань правопису досі існує, і її склад востаннє оновлено 17 червня 2015. Щоправда, такими питаннями вона не займається. Вона працює над правописом, де затверджені основні правила мови (чинний правопис тут)

Щодо питань наголосу й роду окремих слів слід звертатися до словників, не чув, щоб хтось міг просто проголосити оновлення роду/наголосу слова.

"Тюль" всюди бачу лише чоловічий рід... (СУМ, slovnyk.ua, https://github.com/brown-uk/dict_uk)

Ані в орфоепічному словнику Погрібного, ані в СУМ слова "йогурт" чомусь немає... Згідно з "Орфоепічним словником української мови" 2001 року наголос на "у", але я йому не дуже довіряю... А тут на "о".

Щодо наголосу багатьох слів суперечки не вщухають.

Оновлення: щодо наголосу в слові "йогурт" тут можна прочитати невеличке дослідження. Висновок простий: правильний наголос "йогу́рт", усі словники, що їх видали Інститут української мови НАН України, Інститут мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України, Українським мовно-інформаційний фонд НАН України дають лише такий наголос. Додатковий аргумент - слово турецького походження, де всі слова мають наголосна останньому складі.

11
  • От, власне, щодо слова "йогурт". В одному словнику наголос на "о", а в іншому - на "у". А це питання є в ЗНО. І як школяреві дізнатися, яка відповідь правильна?
    – Maksym
    Commented Feb 7, 2017 at 21:44
  • Ну, хоч я й не довіряю орфоепічному словнику 2001-2003 років (можу навести купу страшних помилок), але це найновіший і виданий орфоепічний словник - рецензований і все таке. Відповідно,на ЗНО логічно користуватися ним, а не "народним словником" ) Commented Feb 7, 2017 at 21:48
  • Ех, ентер надсилає коментар. Так ось, це лише моя думка, я ЗНО сам не складав, ніколи до нього не готувався, тому легко можу помилятися. Напевно, з приводу того, які відповіді на ЗНО вважаються правильними, варто створити окреме питання. Commented Feb 7, 2017 at 21:49
  • 1
    @Sasha Я пам'ятаю. Але це гарне місце, щоб зберегти цю інормацію. Крім того, пошуком "наголос йогурт" знаходиться це питання, відповідно варто тут давати якомога кращу відповідь ) Commented Mar 12, 2017 at 16:12
  • 2
    Ланка на fex не працює належним чином. Commented Jun 18, 2018 at 22:39
8

Ця постанова Кабінету Міністрів України покладає на Міністерство освіти і науки та Національну академію наук забезпечення діяльності Української національної комісії з питань правопису та видання "Українського правопису.

Ця постанова Кабінету Міністрів України визначає склад Української національної комісії з питань правопису на 2015 рік.

Отже, відповідна комісія існує та має чинний склад, затверджений у 2015 році.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.