16

Перекладаю сайт з програмування комп'ютерної графіки. Виникло таке питання. В програмуванні часто функція повертає булеве значення true або false.

Як правильно перекласти ці слова? Може вони в літературі використовуються без перекладу?

1
  • 1
    Я прибрав теґ "програмування", тому що, швидше за все, у нас не буде теґів з тематичних галузей. May 23, 2017 at 20:02

4 Answers 4

10

«Англійсько-український словник з математики та інформатики» Є. Мейнаровича та М. Кратка (2010) пропонує серед інших такі переклади:

true = 1. і́стина, пра́вда <…> 2. реа́льність
false(hood) = 1. хи́бність, помилко́вість 2. хи́ба

Українська Вікіпедія в статтях про команди Unix true та false:

логічне значення «істина»
логічне значення «хибність»

В локалізаціях програмних продуктів Microsoft ці терміни або не перекладаються, або перекладаються таким чином:

істина //Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, інші
хибність //Windows 7, Windows 8, Windows 10, Exchange Client 2016, інші

Складається враження, що спроби перекласти як «істина» і «хибність» поширені — хоча не факт, що найправильніші.

Хоча є й інші варіанти, наприклад та ж українська Вікіпедія в інших статтях:

8

Істина і хиба - усталені варіанти.

Протилежністю істини (істинності) є хиба (хибність).

У варіанта істина/хибність немає шансів на виживання, просто тому, що хибність довше та й не римується.

Google:

1. істина хиба логіка - 308 000
  2. істина хибність логіка - 33 400
2
  • 1
    Хиба - це також синонім до слів помилка, вада. Тому хибність точніша. May 24, 2017 at 4:50
  • 2
    @АндрійБандура це може й правильно з точки зору точності, але дійсність каже, що люди частіше використовують хиба. Це лише про переклад false
    – Yola
    May 24, 2017 at 5:59
3

Не знаю як зараз, але під час мого навчання на факультеті кібернетики (початок 90-х) усталеними термінами у викладачів було "істина"/"фальш" (відп., "істинне/фальшиве твердження").

0

true - не тільки "правдивий", але й "дійсний" також, якщо послуговуватися прикметниками.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.