7

Огля́дач — фахівець-аналітик, який досліджує якусь проблематику і висловлює свою точку зору у друкованому виданні, радіо або ТБ.

Наприклад: політичний огля́дач, спортивний огля́дач.

А як назвати вид діяльності цієї особи?

Наприклад, у фразі: За дванадцять років досвіду політичного ____ я збагнув, що…

• О́гляд — не підходить, бо огляд — одинична дія, а не вид діяльності.
  • Огляда́ння — це радше процес.
  • Огля́дацтво — такого слова я не наґуґлив.
4
  • 1
    Особисто мені зовсім не здається, що «огляд» — це одинична дія. Діяльність оглядача — огляд преси (напр.), він постійно оглядає пресу, час від часу публікує огляди, він займається оглядом преси.
    – Yellow Sky
    Commented Apr 29, 2017 at 8:30
  • 1
    Хмм... А чому Ви наголос саме на «я» поставили? СУМ-11 дозволяє обидва наголоси (на «я» і на «а»), і наголос на «а», здається, використовується значимо часто (не кажу, який частіше). Можна виправити на «Огля́дач або огляда́ч – …»?
    – Sasha
    Commented Apr 30, 2017 at 10:08
  • @Sasha, +1. Орфоепічний словник Погрібного теж допускає обидва наголоси. Commented Apr 30, 2017 at 10:22
  • 1
    @OksanaGubrenko, і «Культура мови на щодень» за ред. С. Я. Єрмоленко (2000, Київ, «Довіра») — теж (1, 2), хоч не знаю, наскільки це авторитетне джерело.
    – Sasha
    Commented Apr 30, 2017 at 10:39

2 Answers 2

4

Останнім часом науковці та дослідники виокремлюють оглядово-аналітичний вид діяльності.

Зокрема:

У структурі інформаційної діяльності вагоме значення належить оглядово-аналітичній діяльності.

Основи інформаційно-аналітичної діяльності. Захарова І.В., Філіпова Л.Я.

На підставі цього можлива подальша диференціація складових поняття, за якої виділяється інформаційно-аналітична, оглядово-аналітична, контрольно-аналітична та інші види діяльності.

Поняття та зміст аналітичної діяльності в контексті інформаційної політики, Мандзюк Олег Андрійович, голова Інституту стратегічних ініціатив Глобальної організації союзницького лідерства, кандидат юридичних наук

1. Пономаренко Л. Стратегічні напрями оглядово-аналітичної діяльності в ДНПБ України ім. В. О. Сухом­линського / Лариса Пономаренко // Наукові праці Націо­нальної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.— К., 2009.— Вип. 25.— С. 36–46.

Анотований бібліографічний покажчик літератури за 2010 рік з проблем бібліотекознавства, бібліографознав­ства та книгознавства, Львів-2010

Оглядово-аналітична діяльність. Види оглядів: бібліографічний, рефера­тивний, аналітичний, прогностичний.

Робоча програма навчальної дисципліни «Інформаційно-аналітична діяльність у міжнародних відносинах», Терещук В. І., доцент кафедри міжнародних відносин та інформації, кандидат політичних наук, доцент

У структурі інформаційно-аналітичної діяльності вагоме значення належить оглядово-аналітичній діяльності. Мета цього напряму - інформаційне забезпечення управлінських рішень і створення системи інформаційної підтримки базової діяльності користувачів інформації.

Інформаційно-аналітична діяльність. Варенко В.М.

Утім, варто зазначити, що окремі діячі, наприклад, Олександр Карпенко, завідувач відділу Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського, кандидат наук з державного управління, вважають таке вирізнення штучним і недоцільним.

6
  • Ви даремно не узагальнили всі ті цитати, з них же якийсь висновок випливає. Звісно, що кожен може свій висновок скласти, та ви навіть не уявляєте, як усім цікаво почути саме ваш висновок. ;)
    – Yellow Sky
    Commented Apr 30, 2017 at 12:26
  • @YellowSky, хм, невже фраза "Останнім часом науковці та дослідники виокремлюють оглядово-аналітичний вид діяльності" не тягне на мій *узагальнений висновок"? ;) Commented Apr 30, 2017 at 12:32
  • З огляду на ту полеміку, яка розгорнулася тут у коментах, то таки не тягне. Я б тепер написав иншу відповідь, яка б вкючала в себе конструктивні пропозиції Sasha, та от я не знаю, чи це етично давати дві розбіжні відповіді на одне й те саме питання. Я б дуже хотів, аби Sasha сам все це написав як відповідь.
    – Yellow Sky
    Commented Apr 30, 2017 at 12:49
  • @YellowSky, спочатку я схилялась до Вашої точки зору, що огляд може бути видом діяльності. Потім Sasha навів аргументи, що мене переконали. Тим паче, трапились підтвердження. Не стала виокремлювати оглядову діяльність, бо, хоч теоретично й можна виділити, зважаючи на написання оглядово-аналітичний через дефіс, та підтверджень тому в наукових чи, бодай, методичних джерелах не знайшла. Commented Apr 30, 2017 at 12:55
  • Боюся, що це не зовсім те, про що я хотів запитати, але неточно сформулював (хотів одним словом і на зразок -цтво). Тому мушу прийняти цю відповідь, бо провина — моя. Commented Apr 30, 2017 at 16:20
3

Особисто мені зовсім не здається, що «огляд» — це одинична дія. Діяльність оглядача — огляд преси (напр.), він постійно оглядає пресу, час від часу публікує огляди, він займається оглядом преси. СУМ: «Огляд — Дія за значенням оглядати».

12

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.