14

У новинах на УНІАН промайнув такий заголовок:

"Ватажок" групи підлітків з Чернігова попросила вибачення у побитої школярки

З дієслова попросила зрозуміло, що "ватажком" є дівчина. Мене цікавить, чи є якийсь інший термін із схожим значенням, який би вживався на позначення осіб жіночої статі у подібному контексті.

Варіанти голова та очільниця зазвичай вживаються у більш формальному контексті:

Голова НБУ розповіла, про що йтиметься у меморандумі з МВФ

Очільниця уряду Шотландії хоче новий референдум щодо незалежності

1
  • Є слова приві́дця і прові́дця, але вони, як не дивно, чоловічого роду (просто перша відміна до слів «привідець» і «провідець», а не жіночий рід).
    – Sasha
    Commented Apr 14, 2017 at 9:15

4 Answers 4

8

«Словник української мови» в 11 томах:

ПРОВОДИ́РКА, и, ж. Жіночий рід до проводир.

ПРОВОДИ́Р, я, рідко ПРОВОДАР, проводаря, ч.

<…>

1. Те саме, що ватажок 1. <…>

2. перен. Передова людина свого часу, яка користується авторитетом і має вплив на інших; керівник. <…> // Авангард (у 2 знач.). <…>

3. Те саме, що ватажок 3. <…>

7

Вожачка (жін. рід до слова вожак).

Приклади:

• «Напевно, піонерська вожачка також вирішила показати себе, і то їй вдалося сповна». Зірка Мензатюк Як я руйнувала імперію. с. 54.

• «…вівці, яким стали докучати мухи, попригинавши голови, побігли додому, надто їхня вожачка з чубчиком на лобі…». Іван Гнатюк Стежки-дороги. с. 118.

До речі, слово вожак походить від вести, яке має давнє, індоєвропейське походження. ЕСУМ, том 1, с. 363, 364.

0
5

Отаманша [дівочої, підліткової, дитячої тощо ватаги].

Штаб повстанців очолив батько братів-отаманів Тимофій, якому на той час виповнилося 67 років. Його найменша дочка, гімназистка Олександра (майбутня отаманша Маруся) виконувала роль зв’язкової. — Коваль Р. «Життя і смерть отамана Соколовського»

Отаманша організовувала наскоки на проїжджих московських купців. — Шевченко Г. «Розбійниця з великої дороги»

3
  • 1
    Дякую за ваш варіант! Чи могли покращити свою відповідь, вказавши якесь джерело, де б був приклад вживання цього слова?
    – s0nata
    Commented Apr 19, 2017 at 21:23
  • Чи не буде воно інтерпретовано як «дружина отамана»? Чи воно має обидва значення?
    – Sasha
    Commented Apr 20, 2017 at 6:39
  • 2
    Та буде, хай йому абищо. Це якраз одна з найбільших відомих мені проблем сучасного українського фем-творення та вжитку - смислове співпадіння новотвору-фемінітиву зі старішим позначенням "дружина чи донька такого-то". І якщо для цієї конкретної новини, яка винесена на приклад, можна викрутитися тим, що дівчина ще явно не досягла шлюбного віку, то як дати раду у менш визначених ситуаціях - бігме, не знаю. Мені більше хотілося показати контраст "отаманші" (саме у значенні "лідерка стійкої підлітково-молодіжної групи, схильної до правопорушень чи асоціальних вчинків") до "голови" чи "очільниці". Commented Apr 20, 2017 at 7:17
2

Оскільки тут згадують подібні слова, то теж приєднаюся.

Непитоме, але широке і затверджене слово лідерка.

Лі́дерка, и, ж. Жін. до лі́дер. На тлі думок О. Теліги варто згадати, що тодішня лідерка українського жіночого руху Мілена Рудницька заперечувала “фашистівське і гітлерівське розуміння жінки” як домашньої істоти (з наук. літ.); Лідерка білоруських есерів навчалася в київському виші (із журн.); Після низки терактів у Парижі лідерка правих популістів з партії “Національний фронт” Марін Ле Пен заявила: “Ми мусимо контролювати наші кордони. Ми мусимо негайно призупинити міграцію й скасувати Шенгенський режим” (з газ.).

Також инші похідні від пр?від.

Провідниця, -ці, ж. Проводница, руководительница. Ой дай мені провідничка — рідного братіка, ой дай мені провідницю, — хоть сестрицю Мил. Св. 54.

Привідниця, -ці, ж. Предводительница; руководительница.

1
  • Ого, ще один інтерфейс для словника Грінченка (можливо, не найкращий — враховуючи, що в них «?» іноді вилазить; хоча важко судити, не маючи всієї статистики помилок; на hrinchenko.com я часто бачив пропущені наголоси; в Грінченко на r2u поки що помилок не бачив, але не тому, що немає, а тому, що рідше користувався).
    – Sasha
    Commented Apr 11, 2018 at 9:28

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.