12

Як в українській мові передаються звуки сміху?

Відомі мені приклади включають лише ги-ги-ги у варіаціях, і їх контекст вживання є загалом нейтральним:

Чи передається якось відмінно зловісний/зловтішний сміх? Наприклад, в коміксах, або інших літературних творах, у виконанні негативних персонажів, а чи й у в повсякденному мовленні (блоги, соцмережі).

Російською часто зустрічала варіант муа-ха-ха-ха.

5
  • 1
    Чи не здається вам, що це занадто суб’єктивне? Це таке саме, коли спитати, як у коміксах українською передається звук сірника, що падає на мармурову підлогу, чи зойк сніжинок, що лягали на гілках, аби поринути у свій безмежний сон. ;)
    – Yellow Sky
    Apr 6, 2017 at 16:39
  • @YellowSky, На інших сайтах подібні запитання пробігають. Не можу швидко наґуґлили, але here, for one. Або ось, marginally related. Хоча ви маєте рацію, що такі запитання запрошують до суб'єктивних відповідей. Зараз post notice поставлю. Apr 6, 2017 at 17:31
  • @YellowSky, можливо, я не дуже добре пояснила контексти вживання цього вигуку(?), але деякими не літературними прикладами із зловтішним муа-ха-ха-ха російською є раз, два, три. Зараз спробую переформулювати питання.
    – s0nata
    Apr 6, 2017 at 19:48
  • Під «суб’ективним» я мав на увазі, що хіба ж усі зловтішно сміються однаковими літерами? Один може так сміятися, а другий геть инакше. Коли йдеться про комікси, то там дійсно можуть вживатися стандартні звуконаслідувальні кліше, тільки от це стосується скоріш не мови, а коміксної культури, яка, скажімо, в Японії розвинена настільки, що там цих кліше сотні, є навіть для різних емоцій, запахів, різних видів болю, температури повітря, тощо. У нас коміксна культура відсутня. Тому тут 2 шляхи: або запозичуємо чужу, або створюємо свою, вже готових відповідей на це питання ви не знайдете.
    – Yellow Sky
    Apr 6, 2017 at 20:20
  • 1
    @YellowSky, тепер розумію ваше зауваження, маєте рацію. А щодо створення своєї комікс-культури, то отут лупають сю скалу :-)
    – s0nata
    Apr 6, 2017 at 20:45

1 Answer 1

13

Гучний (іноді зловтішний) сміх — «бу-га-га», «бга-га-га»:

  • Григір Тютюнник «Обмарило»:

    — Га-га-га,— засміявся Антін. — Точно, набік.

    — Кривоматній! — підсипала Палажка, теж закипаючи зловтішним сміхом.

    Бга-га-га... Кривоматній!.. — забухикав Антін.

    — Хі-хі-хі-і... — зашилася Палажка, наливаючись від напруги дівочим рум'янком. — Розтапша нещасний...

  • Коментарі в Інтернеті:

    • Після ботокса став похожий на жирного японця, бга-га-га-га, єврей в вишиванці з мордою японця, бга-га-га-га.

    • А безвізовий? Бга-га-га-га-га-а-га-га-га-га-га-на, а чому цього року не повернула? Бга-га-га-га, Боже мені встидно що я народився в цій недодержаві, де людей мають за довбнів, хоча і довбнів не мало, бо було б мало, то не знущалися б з нас так. Як говориться: чого бідні — бо дурні, а чого дурні — бо бідні. Де б так німець дав себе згнидити і зачмирити загнавши нище плінтуса.

  • Всеволод Нестайко «П'ятірка з хвостиком: дилогія в оповіданнях про два класи», частина перша «Одиниця „з обманом“: повість в оповіданнях пол 4-Б клас» (в збірках «Тореадори з Васюківки: вибрані повісті» (1980), «П'ятірка з хвостиком: вибрані твори в двох томах: том другий» (1990, Київ, «Веселка»), «Супер „Б“ з „фрикадельками“» і «Пригода в кукурудзі»):

    А сніговик усміхався, і всім здавалося, ніби він аж підморгує — неодмінно, мовляв, простою до самісінької весни!

    І раптом... раптом сталося несподіване.

    З-за паркану вилетіла каменюка і вдарила сніговика по голові, аж усіх запорошило снігом. Гуркочучи поко­тилося порожнє відро-капелюх. Весела усмішка снігови­ка розсипалася на тисячі сріблястих сніжинок.

    Якусь мить сніговик стояв без голови. Та нараз друга каменюка бухнула йому в груди, сніговик похитнувся, мітла випала з його руки, він упав і розсипався...

    — Бу-га-га! — з-за паркану показалась хлоп’яча го­лова в кошлатій шапці-вушанці.

  • Брати Капранови «Розмір має значення» (2006):

    — Бу-га-га! — розвеселилася охорона, що, певно, чекала на цю виставу.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.