У метро звернула увагу на фразу: "Шановні пасажири! Слідкуйте за своїми дітьми на ескалаторі".
Подумалось, що в цьому контексті доречнішим було б "пильнуйте".
Проте, заглянувши у Словник української мови, я ще більше заплуталась, бо слова слідкувати
, пильнувати
й стежити
, як виявилось, дуже близькі за значенням.
Стаття на ресурсі Gazeta.ua, автор - Олександр СТУКАЛО, теж не зазначає про чітке розмежування у використанні цих слів.
Від знавців мови часом можна почути, що "
слідкувати
" вживається, коли йдеться про вимову, одяг, щось неживе, а "стежити
" — коли про людей.Академічний тлумачний словник української мови подає п'ять контекстуальних значень слова "
слідкувати
": 1) дивитися на те, що переміщується; 2) наглядати за чим-небудь; 3) стежити за чимось або кимось переважно з метою викриття; 4) уважно стежити за розвитком чогось. І останнє: 5) іти, ходити за кимось слідом — без мети стеження. Наприклад, у Марка Вовчка: "Ми й слідком за нею слідкували, — іде вона, оглядається, а загледівши, що її доганяють, побіжить". Як бачимо, слова "стежити
" і "слідкувати
" — синоніми. А п'яте значення, у якому це слово зараз вживають досить рідко, теж має право на існування.Крім "
стежити
" та "слідкувати
", є ще в українські мові "пильнувати
". Загалом це слово чимось подібне за значенням до попередніх двох, але має й відмінності. Одне з тлумачень — таки "слідкувати за чим-небудь чи ким-небудь": Івасик пильнував за Марічкою, щоби та не загубилася в бадиллі. І ще два значення:1) бути на сторожі, захищаючи когось від нападів: Ми пильнували, щоби здалеку не набігли хлопці й не потовкли нам носи;
2) виявляти ретельність у роботі, аби щось добре виконати: Я завжди пильнував, пишучи прописи, щоб у мене було не так, як у сусідки, бо сусідка мені не подобалася.
Тож чи є якесь притомне, але водночас просте пояснення, коли ці синоніми взаємозамінні, а коли ні?