9

Дивлюсь у СУМ і бачу:

Без коми після "тобто":

• Чернишеві на час артпідготовки випало бути старшим, тобто командувати з'єднаним вогнем усіх трьох мінрот
  • Ми зустрілися з ним на березі Азовського моря — поблизу Матроської слобідки під Маріуполем, тобто нинішнім містом Жданов
  • Тобто вичавлювання виробів з металу, який під дією високого тиску стає м'яким

З комою після "тобто":

• Наказую… Тобто, щиро прошу всіх присутніх з'їсти по пів-яблука номер один і при цьому дивитись на мене...
  • Тобто, як відвезти?
3
  • ІМХО: в загальному випадку тобто - це сполучник, після якого не потрібно коми. Проте, якщо потрібно передати якесь здивування (чи просто така інтонація), то кому можна поставити. Крім того, СУМ каже, що тобто може бути і сполучником, і часткою. А ще я б забрав кому з першого прикладу з комою. Mar 25, 2017 at 14:02
  • @обставинниковийТранспозитор, див. моє виправлення в цитаті.
    – Sasha
    Mar 25, 2017 at 14:09
  • @Sasha для мене нічого не змінилося. Mar 25, 2017 at 14:14

1 Answer 1

9

Слово тобто (себто, цебто) є пояснювальним сполучником, про що вже казалось у вашому джерелі, тому тільки перед словом ставиться кома або нічого, якщо стоїть на початку речення.

В інших випадках слово є цілим виразом, що виражає деякі смислові функції.

• В першому випадку це скорочення від тобто [не наказую]. Це такий ж самий пояснювальний сполучник. Аби це все не промовляти, кажуть тільки тобто, але якщо є бажання — можете так робити.
  • У другому, залежно від інтонації: здивуваннящо? як?; вимагання відповідіщо маєш на увазі?, це ти про що?. Тут з'єднали два питання Тобто? Як відвезти?.

Деякі джерела стверджують, що тобто не може бути вставним словом. В цьому є логіка, бо ви можете без проблем додати потрібні слова до нього без втрати сенсу.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge that you have read and understand our privacy policy and code of conduct.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.